Maltalle yksimielisesti maailman paras translaki – myös Suomeen vaaditaan lakiuudistusta

Maltan parlamentti hyväksyi keskiviikkoiltana yksimielisesti hallituksen esittämän edistyksellisen lain sukupuoli-identiteetistä, sukupuolen ilmaisusta ja kehon sukupuolipiirteistä*. Lakiuudistuksen myötä juridisen sukupuolensa voi korjata omalla ilmoituksella. Suomen translaki edellyttää sukupuolensa korjaavalta steriliteettiä, psykiatrista diagnoosia, avioliitosta luopumista ja 18 vuoden ikää. Amnestyn Suomen osasto, Ihmisoikeusliitto, Sateenkaariperheet, Seta ja Trasek vaativat Suomen translain pikaista muuttamista.

Maltan uusi laki toteuttaa itsemääräämisoikeuden sukupuoleen. Täysi-ikäinen voi ilmoittaa sukupuolensa viranomaisille itse. Alaikäisen puolesta hakemuksen tekee huoltaja, mutta lapsen omaa mielipidettä tulee kuulla prosessissa. Syntyvän lapsen sukupuolen määrittelemistä voi lain mukaan lykätä. Laissa myös kielletään tahdonvastainen, ei-lääketieteellinen sukuelinkirurgia intersukupuolisille lapsille. Lisäksi uusi laki säätelee sukupuolensa korjanneiden henkilöiden yksityisyyden suojaa ja pääsyä terveyspalveluihin.

”Maltan laissa erityisen hienoa on, että se lähtee ihmisen oikeuksista. Sen mukaan jokaisella on oikeus sukupuoli-identiteettinsä tunnustetuksi tulemiseen, persoonansa kehittämiseen sukupuoli-identiteettinsä mukaisesti, keholliseen koskemattomuuteen ja oikeuteen päättää kehostaan. Nämä ovat äärimmäisen tärkeitä oikeuksia, joiden pitäisi toteutua myös Suomessa”, Trasekin puheenjohtaja Antti Karanki toteaa.

”Suomenkin on korkea aika toteuttaa itsemääräämisoikeus. Translain muutos on jo valmisteltu, mutta nykyinen hallitus jätti esityksen tekemättä eduskunnalle. Steriliteetin ja naimattomuusvaatimuksen lisäksi laista on poistettava vaatimus psykiatrisesta diagnoosista ja 18 vuoden ikäraja. Turha kytkös juridisen sukupuolen vahvistamisen ja terveydenhuollon hoitojärjestelmän väliltä on poistettava”, Setan pääsihteeri Aija Salo sanoo. Amnesty Internationalin Suomen osasto on selvittänyt puolueiden kantoja translakiin. SDP, keskusta, vasemmistoliitto, vihreät ja RKP ovat ilmoittaneet kannattavansa lain muuttamista.

Maltan historiallista päätöstä edelsi ihmisoikeusaktivistien, erityisesti MGRM-järjestön, vuosien työ asenteiden muuttamiseksi ja oikean tiedon levittämiseksi sukupuolen moninaisuudesta. Ratkaisevaa oli kansalaisoikeuksista vastaavan ministerin Helena Dallin aktiivinen toiminta sekä pääministeri Joseph Muscatin vahva tuki. Lupaus translain muuttamisesta oli osa työväenpuolueen vaalikampanjaa 2013.

*GIGESC eli gender identity, gender expression ja sex characteristics

Lisätiedot:

Antti Karanki, puheenjohtaja, Trasek, p. 041 546 1565
Niina Laajapuro, ihmisoikeustyön johtaja, Amnestyn Suomen osasto, p. 044 555 4911
Päivi Mattila, pääsihteeri, Ihmisoikeusliitto, p. 050 536 8195
Juha Jämsä, toiminnanjohtaja, Sateenkaariperheet, p. 044 997 1956
Aija Salo, pääsihteeri, Seta, p. 050 309 8108