Mediassa paljon sukupuoliteemaa esillä tällä viikolla!

Tällä viikolla on julkaistu useita juttuja sukupuolen korjaamiseen, sukupuoltaan pohtivien lasten ja nuorten tukemiseen ja translakiin liittyen. Trasekin ja Setan translakikampanjan vaatimuksena on translain kokonaisuudistus itsemääräämisoikeutta kunnioittaen ja tavoite koskee myös alaikäisiä.

Katso kampanjamme tuorein video transnuorista Santeri ja Tyler ja kuule mitä heillä on sanottavaa!

 

Tänään julkaistun Taloustutkimuksen tekemän selvityksen mukaan 71 % suomalaisista hyväksyisi ja tukisi lastaan, jos tämä ilmoittaisi olevansa toista sukupuolta kuin on syntymässä määritelty. Kyselyn mukaan 17 % kertoi, että olisi pettynyt lapsen ajatuksiin, mutta ei näyttäisi sitä lapselleen. Vain viisi prosenttia ei hyväksyisi, jos lapsi kyseenalaistaisi sukupuolensa. Tutkimusta varten haastateltiin lähes tuhat 15-79 -vuotiasta suomalaista.

Kouluterveyskyselyn mukaan jopa 5 prosenttia suomalaisnuorista kokee sukupuolensa muuksi kuin selkeästi tytöksi tai pojaksi. Sukupuoltaan pohtivien, transnuorten ja muunsukupuolisten nuorten yhteydenottojen määrä on kasvanut niin Trasekilla ja Setan Transtukipisteellä kuin nuoria hoitavilla transpoleillakin. Tiedon lisääntyminen sukupuolen moninaisuudesta ja tieto vanhempien mahdollisesti myönteisestä suhtautumisesta auttaa lapsia ja nuoria varhaisemmassa vaiheessa kertomaan sukupuolta koskevista asioistaan läheisilleen.

”Mä saan tosi paljon tukea läheisiltä ja kavereilta, että mä voin olla oma itteni ja kukaan ei tuomitse mua enää. Kaikki on tosi sujut sen kanssa, että mä oon transsukupuolinen”, sanoo 17-vuotias transmies Santeri.

Ikärajan laskeminen vähentää väärin sukupuolittamista

Translain muuttaminen on yksi askel nuorten hyvinvoinnin ja oikeuksien parantamiseksi. Myös nuorille kuuluu oikeus päättää omasta juridisesta sukupuolestaan sekä saada sellaisia sukupuolta vahvistavia ja kasvurauhaa antavia hoitoja kuin kokee tarvitsevansa. Erityisesti nuoret ovat Suomessa kaivanneet murrosikää siirtäviä hormoniblokkerihoitoja, joiden saatavuus Translasten ja -nuorten perheet ry:n mukaan on olematon.

Setan ja Trasekin mukaan translaissa oleva sukupuolen juridisen vahvistamisen ikärajaa tulee laskea 18-ikävuodesta reilusti. Lääketieteellinen ja juridinen sukupuolen korjaaminen tulee myös erottaa toisistaan. Kun juridinen sukupuoli vastaa lapsen tai nuoren kokemaa sukupuolta, vähentää se lapsen väärin sukupuolittamista, vaikka päätökset hormonihoidoista tai muista sukupuolen korjaushoidoista odottaisivatkin.

Translaki mahdollistaa tällä hetkellä sukupuolen juridisen vahvistamisen vain kahteen juridisista sukupuolista. Muunsukupuolisten tai sukupuoltaan määrittämättömien nuorten tarve tulla nähdyksi ja tunnustetuksi omassa sukupuolessaan vaatii myös muunlaisia lainsäädännöllisiä muutoksia, jotta ihmisoikeudet ja itsemäärittely toteutuvat Suomessa.

”Mun mielestä myös alle 18-vuotiaiden pitäis saada päättää omasta juridisesta sukupuolestaan, koska se on kaikkien ihan oma asia, että mitä on ja mitä kokee olevansa”, Santeri toteaa.

Haluanko joskus lapsia?

Nykyinen translaki vaatii myös, että sukupuolensa juridisesti korjaava todistaa olevansa steriili. Moni transnuori joutuu tällä hetkellä täysi-ikäistymisen kynnyksellä päättämään, haluaako saada lapsia vai valitseeko translain vaatiman lisääntymiskyvyttömyyden ja juridisen sukupuolen korjaamisen.

Sterilisaatiopakosta luopumista ovat vaatineet lukuisat kansainväliset elimet sekä viimeisimpänä Suomen ihmisoikeustoimijoista koostuva Ihmisoikeusvaltuuskunta.

”Suomen translaki on syrjivä, vanhanaikainen, se on perusteeton ja kamala. En halua sulkea itseltäni mahdollisuutta saada omia lapsia, mutta minun täytyy tehdä se, jotta voin korjata sukupuoleni laillisesti”, sanoo 16-vuotias transmaskuliiniksi itsensä määrittävä Tyler.

 

LISÄÄ INFOA:
Panda Eriksson, puheenjohtaja(a)trasek.fi
Puheenjohtajan kautta haastattelupyynnöt myös nuorille