Perustietoa

Sukupuolivähemmistöillä ja transihmisillä tarkoitetaan ihmisiä, jotka eivät koe omakseen sitä sukupuolta mihin yhteiskunta on heidät syntymässä arponut. Sukupuolen moninaisuus tarkoittaa valtavaa sukupuoli-identiteettien kirjoa sekä tapoja ilmaista itseään, ja sen muodostavat kaikki ihmiset yhdessä. Jokaisen identiteetti ja/tai ilmaisu on uniikki.

Transsukupuolisten henkilöiden sukupuoli on toinen kuin heille syntymässä oletettu ja transsukupuoliset usein korjaavat kehoaan ja juridista sukupuoltaan vastaamaan paremmin itseään.

Muunsukupuoliset eivät koe kaksijakoista sukupuolijärjestelmää omakseen vaan kokevat olevansa jotain muuta sukupuolta tai jotain sukupuolten välistä tai ulkopuolelta.

Ahdistusta ja ristiriitaa siitä ettei keho ja yhteiskunnan tulkitsema sosiaalinen rooli vastaa omaa sukupuolikokemusta kutsutaan sukupuoliristiriidaksi eli sukupuolidysforiaksi. Osa sukupuoliristiriitaa kokevista henkilöistä hakeutuu sukupuolenkorjausprosessiin.

Transvestiitit pukeutuvat toisen sukupuolen vaatteisiin erilaisista syistä, ja usein kokevat toisen sukupuoliroolin omakseen osan ajasta. Lisäksi on myös ihmisiä, jotka eivät koe että sukupuolijärjestelmä määrittelee heitä hyvin tai eivät muuten sovi yhteiskunnan sukupuolinormeihin.

Intersukupuoliset ovat henkilöitä joiden keho ei vastaa normatiivisia odotuksia sukupuolitetuista kehoista. Intersukupuolisuuden takana on erilaisia geneettisiä tai hormonaalisia tekijöitä, ja intersukupuolisuus voi tulla ilmi vauvana tai vasta aikuisiässä.