Intersukupuolisuus

Sivustolta Intersukupuolisuus.fi löytyy runsaasti tietoa intersukupuolisuudesta.

Intersukupuolisuudella tarkoitetaan niitä fyysisiä tiloja, joissa yksilön keho ei vastaa normatiivisia oletuksia sukupuolitetuista kehoista. Intersukupuolisuuden takana on erilaisia geneettisiä, kromosomaalisia, sukurauhasiin liittyviä tai hormonaalisia tekijöitä.

Lääketieteessä on historiallisesti ollut tapana leikata intersukupuolisen lapsen genitaalit vastaamaan oletettuja miehen tai naisen genitaaleja, jos lapsen syntyessä hänen genitaalit eivät ole vastanneet selkeästi normatiivista käsitystä genitaaleista. Joissain tapauksissa genitaalikirurgia on lääketieteellisesti tarpeellista, mutta monesti sitä tehdään kosmeettisista syistä. Kirurgi ei voi tietää mihin sukupuoleen ihminen tuntee kuuluvansa aikuisena ja intersukupuolisten vauvojen kosmeettiset leikkaukset rikkovat heidän kehollista koskemattomuuttaan.

Yhtä selkeää näkemystä ei kumminkaan ole muodostunut parhaasta tavasta hoitaa näitä lapsia. Puhtaasti kosmeettisista leikkauksista on osittain jo luovuttu, kun niiden ei ole katsottu olevan lapsen parhaaksi. Leikkauksia silti jatketaan edelleen ympäri maailmaa, sillä perinteiset sukupuolikäsitykset ohjaavat vahvasti näkemyksiä siitä, mikä on lapsen etu.

Vaikka intersukupuolisten leikkauksista käydään paljon keskustelua, on myös hyvä muistaa, etteivät kaikki intersukupuolisuuden muodot edes välttämättä ilmene lapsen syntyessä. Poikkeamat ihmisen hormonituotannossa ja kromosomeissa voivat tulla vasta esille esimerkiksi murrosiässä tai aikuisena, kun huomataan etteivät kuukautiset ole alkaneet. Joskus tila tulee ilmi kun jostain syystä tehdään kromisomitestejä, joskus ei laisinkaan.