Vastine Seurakuntalaisen artikkeliin

Seurakuntalainen julkaisi 14.2. Jenni Revon artikkelin ”Monet katuvat sukupuolenvaihdostaan, mutta siitä ei saa puhua julkisesti”. Koska juttu perustui pitkälti yksittäisten ihmisten lausuntoihin, kokee Trasek ry tärkeäksi nostaa esille vertaisarvioituja tutkimuksia aiheesta. Keskeinen tutkimustulos on, että sukupuolenkorjausprosessi parantaa huomattavasti elämänlaatua. N. 85 % hoidetuista potilaista koki sukupuoliristiriidan helpottuneen hoitojen seurauksena. (Murad et al 2010.) Transsukupuolisten itsemurhayritystilastot ovat masentavaa luettavaa: 40 % hoitamattomista sukupuolidysforiasta kärsivistä suomalaisista nuorista on harkinnut tai yrittänyt itsemurhaa (Alanko 2014). Hoito vähentää itsemurha- ja syrjäytymisriskiä ja on siis varsin tuloksellista. Laajassa saksalaisseurannassa todetaan, että ns. takaisintransitiot ovat erittäin harvinaisia, eikä niiden määrä ole lisääntynyt viime vuosina. Hoidetuista potilaista 0,4 % oli kokenut katumusta, mutta se liittyi sukupuolenkorjaushoidolla saatuun tulokseen, eikä identiteettikokemuksen muuttumiseen.

Menneisyydessä käytetyt ”eheytysterapiat”, joihin Repo viittaa esittämällä McHugh’n mielipiteen, joilla sukupuoliristiriidasta kärsiviä henkilöitä yritettiin ”hoitaa”, on todettu tehottomiksi ja psyykkistä kärsimystä lisääviksi. Amerikan Psykiatriyhdistys pitää ”hoitomuotoa” epäeettisenä. Repo on oikeassa kirjoittaessaan, että WHO on uusimassa tautiluokitusta, sillä käsitys transsukupuolisuudesta on muuttunut. 10 milj. lääkäriä edustava Maailman lääkäriliitto antoi 2015 julkilausuman, jossa todettiin ettei transsukupuolisuus ei ole sairaus tai häiriö ja että jokaisella on oikeus määrittää oma sukupuolensa.

Itsemäärämisoikeuteen perustuva translaki on jo otettu käyttöön Norjassa ja Tanskassa. Suomi onkin saanut YK:n UPR-prosessissa useilta mailta suosituksen uudistaa translakia. Myös Suomen kansallinen ihmisoikeusvaltuuskunta esitti kannanotossaan 2017, että Suomen hallituksen on edistettävä translain uudistamista.

Clarissa Jäärni sekä hallitus 2017
Trasek ry