Kela vaatii selvitystä testosteronivalmistereseptin tarpeellisuudesta perustoimeentulotukea varten

Radikaalia mielenterveyttä -blogissa julkaistiin 13.4.2018 kirjoitus transihmiseltä, jolta Kelaa vaatii selvitystä, sillä hänen testosteronivalmistereseptin tarpeellisuuteen ei sellaisenaan uskota ja näin ollen hänen perustoimeentulohakemuksensa ei mennyt läpi.

”Perustoimeentulotukihakemuksesi tullaan jatkossa hylkäämään testosteronivalmisteiden osalta, ellet esitä sellaista hyvän hoitokäytännön mukaista lääketieteellisesti perusteltua selvitystä, jonka perusteella testosteronivalmisteet ovat sairautesi hoidon kannalta tarpeellisia ja välttämättömiä. Hoidon tarpeellisuuden ja välttämättömyyden selvittämiseksi pyydämme sinua toimittamaan hoitavan lääkärin laatiman lisäselvityksen.”

Vastaava poli viittaa Omakantaan. Omakannasta saa toki erikseen sairauskertomukset, jotka eivät missään nimessä kaikkine yksityiskohtineen kuulu Kelalle, tai diagnoosilistoja ja lähetemerkintöjä, josta diagnoosi ja sen tarpeellisuus käyvät ilmi. Näistä ei kuitenkaan saa Kelan kaipaamaa ”lääketieteellisesti perusteltua selvitystä”, jonka pitäisi tulla suoraan hoitavalta lääkäriltä, eli hormonipolilta/naikkarilta.

On huomautettavaa, että transsukupuolisen hormonihoito on ns. off label -hoitoa, vaikka vakiintunut käytäntö onkin. Tämä tarkoittaa, että hormonivalmisteita ei ensisijaisesti käytetä ”transsukupuolisuuden hoitoon”. Onhan Kela erityiskorvattavuuskin muotoiltu niin, että kyseessä on ”sukurauhasten vajaatoimintaa” – niinkin sen voi ilmaista, jos kyseessä on tilanne, jossa ko. sukurauhasia ei ole ollenkaan.

Asiasta on tuoreita eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisuja, jossa käsitellään kilpirauhas- ja ADHD-lääkitystä, mutta samoin sanamuodoin. EOA ratkaisi asian aikaisemmin Kelan tappioksi ja vaati lisäksi selvitystä.

Kyseessä on ihmisen toimeentulo. On pelottavaa, että lääkkeiden tarpeellisuudessa Kela ohittaa lääkäreiden arvion – vaarassa on yksityisyyden lisäksi terveys ja pahimmillaan henki. Kelalla ei ole minkäännäköisiä valtuuksia tehdä lääketieteellisiä päätöksiä.

Trasek on valmis avustamaan parhaansa mukaan esimerkiksi kantelun kirjoittamisessa ja kehotammekin ottamaan yhteyttä osoitteeseen tarvittaessa neuvonta at trasek piste fi.