Seta ja Trasek: Ihmisoikeudet translain perustaksi

Translaki tulee uudistaa transihmisten ihmisoikeudet turvaavalla tavalla, vaativat ihmisoikeusjärjestöt Seta ja Trasek tänään 20.11. julkaisemassaan tiedotteessaan.

Juridisen sukupuolen vahvistmisen perustaksi on otettava itsemäärittely. Lääketieteellinen ja juridinen sukupuolen korjaus on erotettava lainsäädännössä toisistaan, ja juridisen sukupuolen vahvistamiselle ei tule asettaa lääketieteellisiä tai muita ehtoja. Hoitoa tulee tarjota sitä tarvitseville hoidollisin perustein, ei juridisen sukupuolen korjaamiseen kytkettynä pakkona.

”Argentiinassa juridisen sukupuolensa voi korjata ilmoituksella ilman vaatimusta diagnoosista tai kehon muuttamisesta. Suomessakin sukupuolen vahvistaminen voisi perustua maistraatille tehtävään omaan ilmoitukseen”, Trasekin puheenjohtaja Antti Karanki sanoo.

”Myös useissa Euroopan maissa on voimassa tai valmistelussa Suomea huomattavasti edistyksellisempi lainsäädäntö sukupuolen korjaamisesta. Kymmenen maata ei vaadi lisääntymiskyvyttömyyttä juridisen sukupuolen korjaamisen ehtona, ja yli kymmenen maata ei rajoita sukupuoltaan korjaavan oikeutta jäädä avioliittoon. Suomella on tässä paljon kirittävää.”

Juridisen sukupuolen vahvistamiseen johtava prosessi on Suomessa pitkä ja aiheuttaa arkielämässä kohtuuttomia ongelmia, jotka lisäävät eriarvoisuutta ja syrjäytymisriskiä. Yhteiskunnalle tulee tästä myös tarpeettomia kustannuksia.

Hallinnollisen sukupuolen muuttamiselle asetetut lääketieteelliset vaatimukset loukkaavat sukupuoltaan korjaavien henkilöiden oikeutta yksityis- ja perhe-elämään, keholliseen koskemattomuuteen ja kunnioittavaan kohteluun. Ihmisoikeuksia loukkaavien ehtojen poistamista ovat vaatineet muun muassa YK:n ihmisoikeusvaltuutettu, Euroopan neuvosto, Euroopan parlamentti ja laaja joukko kansalaisjärjestöjä Suomessa ja kansainvälisesti.

”Transihmiset kärsivät päivittäin yhteiskunnan tiukasta jakamisesta naisiin ja miehiin. On älytöntä, että juuri sukupuoltaan korjaavilta vaaditaan stereotyyppisen sukupuoliroolin mukaan elämistä. Eihän sitä vaadita muiltakaan ihmisiltä eikä sukupuolen mukaista käytöstä voi määritellä lääketieteellisesti”, Setan pääsihteeri Aija Salo sanoo.

”Oikeiden henkilöpapereiden saaminen ei saa olla kiinni vuosien käytöskokeesta.”

Salon mukaan juridisen sukupuolen korjaamisen pitäisi olla mahdollista ilman ikärajaa. Nykyisin ikäraja on 18.

Juridisen sukupuolen vahvistamisen ehtoja ja itsemääräämisoikeutta käsitellään tänään Helsingissä Amnestyn Suomen osaston järjestämässä seminaarissa, joka on osa TransHelsinki-tapahtumaviikkoa. Seminaarissa puhuvat muun muassa valtiosihteeri Ulla-Maija Rajakangas, Trasek ry:n puheenjohtaja Antti Karanki, asiantuntija Kerttu Tarjamo Euroopan neuvoston seksuaali- ja sukupuolivähemmistöyksiköstä, Transgender Europe -järjestön hallituksen jäsen Arja Voipio ja Ruotsin hlbti-kattojärjestön RFSL:n puheenjohtaja Ulrika Westerlund. Seminaaria voi seurata verkossa.

Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut työryhmän tarkastelemaan translain uudistustarpeita. Setalla ja Trasekilla on edustajat työryhmässä.

Amnestyn seminaari verkossa.