Kansanedustajaehdokkailta vahva kannatus itsemääräämisoikeudelle sukupuoleen

Järjestöt haluavat ihmisoikeuksista vaalikysymyksen

Neljä ihmisoikeusjärjestöä järjesti keskiviikkona Helsingissä valtakunnallisen vaalipaneelin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksista. Tilaisuudessa käsiteltiin muun muassa translakia, turvapaikanhakijoita ja mahdollisuutta vahvistaa lapselle useampia kuin kaksi vanhempaa.

Kaikki panelistit kristillisdemokraatteja lukuun ottamatta kannattivat itsemääräämisoikeutta sukupuoleen. Tämä tarkoittaisi, että juridisen sukupuolen vahvistamiseksi ei enää edellytettäisi mm. ja pitkiä tutkimuksia, vaan sukupuolimerkinnän voisi korjata maistraattiin tehtävällä ilmoituksella. Johan Ekman (r.) totesi, että juridinen ja lääketieteellinen sukupuolen korjaus on erotettava toisistaan. Tapio Huttula (kesk.) sanoi haluavansa translakiuudistuksen hallitusohjelmaan. Kokoomus, kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset ovat Amnestyn puoluekyselyssä ilmoittaneet vastustavansa lakiuudistusta.

Viimeaikaisten tutkimusten mukaan erityisesti transnuoret kokevat itsensä usein näkymättömiksi koulussa ja muussa yhteiskunnassa. ”Translaki suojaisi nimenomaan lapsia ja nuoria, kun he tulisivat näkyviksi esimerkiksi koulussa. Ammattilaiset tarvitsevat pelisäännöt – nyt sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta ei aina osata puhua”, Jani Toivola (vihr.) sanoi. Perheoikeuksista paneelissa käsiteltiin muun muassa äitiyslakia ja mahdollisuutta vahvistaa lapselle useampia kuin kaksi juridista vanhempaa. ”Äitiyslaki ei ole keltään pois vaan vahvistaa lasten oikeuksia”, Pilvi Torsti (sd.) totesi.

Kaikki ehdokkaat kristillisdemokraatteja lukuunottamatta ilmoittivat kannattavansa Suomeen toimintaohjelmaa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien edistämiseksi. ”Ratkaisevaa on, mitä todella tehdään ja osoitetaanko toimintaan myös resurssit”, penäsi Vasemmistoliiton Mai Kivelä. Kokoomuksen Jaana Pelkosen mukaan on ihme, ettei tällaista ohjelmaa jo ole. ”Myös muiden ryhmien ihmisoikeuksia ja yhdenvertaisuutta tulee edistää ihmisoikeusohjelmalla”, totesi Ritva Elomaa (ps.).

”Puolueiden välillä on eroja, mutta myös useimpien puolueiden sisällä ehdokkaiden kannoissa on suuria eroja. Vaadimmekin, että puolueet sitoutuvat eduskuntavaaleissa selvästi sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeuksiin”, Setan puheenjohtaja Panu Mäenpää sanoo.

Kohti sateenkaarevaa Suomea -paneeliin Kirjasto 10:ssä Helsingissä osallistuivat eduskuntapuolueiden kansanedustajaehdokkaat Johan Ekman (r.), Ritva Elomaa (ps.), Tapio Huttula (kesk., sit.), Mai Kivelä (vas.), Asmo Maanselkä (kd.), Jaana Pelkonen (kok.), Jani Toivola (vihr.) sekä Pilvi Torsti (sd.). Tilaisuutta oli kuuntelemassa yli 100 henkilöä. Vilkasta keskustelua käytiin myös Twitterissä aihetunnisteella #SateenkaariSuomi.

Lisätiedot:

Katariina Heikkinen, sukupuoleen ja seksuaalisuuteen perustuvan syrjinnän asiantuntija, Amnesty, p. 044 709 6925
Panu Mäenpää, puheenjohtaja, Seta ry, p. 050 301 1332
Antti Karanki, puheenjohtaja, Trasek ry, p. 041 546 1565
Elina Laavi, puheenjohtaja, Sateenkaariperheet ry, p. 050 513 7765