Ihmisoikeusjärjestöt YK:ssa: Transihmisten ja intersukupuolisten kohtelu Suomessa julmaa, epäinhimillistä ja halventavaa

Seta ja Trasek vaativat intersukupuolisten lasten tarpeettoman ja haitallisen kosmeettisen kirurgian välitöntä lopettamista sekä translain kiireellistä uudistamista itsemääräämisoikeutta kunnioittavaksi.

 

YK:n kidutuksen vastainen komitea tarkastelee Suomen ihmisoikeustilannetta marraskuussa. Komitea järjestää kuulemisen kansalaisjärjestöjen kanssa saadakseen täsmällisen kuvan siitä, miten kidutuksen ja muun epäinhimillisen kohtelun kieltävän YK-sopimuksen asettamat ihmisoikeusvelvoitteet toteutuvat Suomessa.

 

Transihmisten ja intersukupuolisten ihmisten kohtelusta komitealle raportoineet Seta ja Trasek osallistuvat kahden edustajan voimin tilaisuuteen Genevessä 8. marraskuuta. Kuulemiseen osallistuu myös raportin huomiot ja vaatimukset allekirjoittava Amnestyn Suomen osasto.

 

Huolena translain karkeat vaatimukset ja transnuorten hälyttävä tilanne

 

Suomessa vuosia keskustelussa ollut translain kokonaisuudistus on yksi järjestöjen keskeisistä vaatimuksista. Translaista halutaan itsemääräämisoikeutta kunnioittava.

 

”Suomen nykyinen translaki loukkaa keskeisimpiä ihmisoikeuksia räikeästi. Transihmisten pakkosterilisointi ja usein vuosia kestävä psykiatrinen valvonta on yksinkertaisesti julmaa ja epäinhimillistä. Ihmisen pakottaminen lääketieteelliseen seurantaan ja toimenpiteisiin, jotta hän saa muuttaa nimensä ja henkilöllisyystodistuksensa sukupuolimerkinnän, on halventavaa. Translaki on uudistettava ihmisen itsemääräämisoikeutta kunnioittavaksi”, vaatii järjestöjä Genevessä edustava Kasper Kivistö.

 

Kuvassa kaksi henkilöä, Panda Eriksson ja Kasper Kivistö Trasekin hallituksesta, istuvat vierekkäin portailla ja katsovat kameraan.

Panda Eriksson (vas.) ja Kasper Kivistö edustavat Setaa ja Trasekia YK:n kuulemisessa marraskuussa 2016. Kuva: Sonja Siikanen.

 

Järjestöjen mukaan Suomen tulisi kiinnittää erityistä huomiota transnuorten hälyttävään tilanteeseen.

 

”Tutkimusten mukaan joka toinen transnuori kohtaa fyysistä väkivaltaa ja vielä useampi häirintää tai psyykkistä väkivaltaa. Syrjinnän seuraamukset ovat vakavia. Useampi kuin joka toinen transnuori on ajatellut itsensä vahingoittamista ja itsemurhaa”, kertoo Panda Eriksson, joka osallistuu Geneven kuulemiseen Kivistön kanssa.

 

”Valitettavan usein terveydenhuoltohenkilökunta, opettajat ja vanhemmat vähättelevät tai suhtautuvat negatiivisesti transnuoren sukupuoli-identiteettiin. Tämä on saatava loppumaan. Transnuoret kaipaavat psykologista ja sosiaalista tukea. Mahdollisuus nimen ja henkilöllisyystodistuksen sukupuolimerkinnän muuttamiseen on taattava myös nuorille”, Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo toteaa.

 

Intersukupuolisten lasten tarpeeton kirurgia saatava loppumaan

 

Järjestöt vaativat Suomea myös välittömästi lopettamaan intersukupuolisten lasten niin kutsutun ”sukupuolta normalisoivan” kosmeettisen kirurgian. Usein vauva- ja taaperoikäisten intersukupuolisten lasten ulkoisia sukuelimiä muokataan kirurgisesti, jotta lapsen keho saataisiin helpommin sopimaan lääketieteen käsitykseen siitä, millainen tyttö- tai poikavauvan kehon tulee olla – vaikka sukuelimet olisivat täysin toimivat.

 

”Intersukupuolisuus on osa luonnon ja sukupuolen moninaisuutta, ei ongelma, joka tulisi ratkaista veitsellä. Lapsille tehtävät tarpeettomat kirurgiset toimenpiteet loukkaavat törkeästi ihmisen fyysistä koskemattomuutta ja aiheuttavat usein tunnottomuutta, pitkäaikaista kipua tai muita elimellisiä ongelmia. Nämä leikkaukset on lopetettava välittömästi. Myöskin sukupuoleen ohjaava hormonihoito on muutettava tapahtuvaksi yhteistyössä yksilön kanssa. Järjestelmä, jossa ylhäältä käsin määrätään lapsen sukupuoli ja miten tämän tulee kokea oma kehonsa ja tilansa, on kaikin tavoin ihmisoikeuksien vastainen”, sanoo Terhi Viikki Trasekista.

 

YK:n kidutuksen vastainen komitea tarkastelee Suomen tilannetta hallituksen ja kansalaisjärjestöjen toimittamien raporttien ja Genevessä järjestettävien kuulemistilaisuuksien pohjalta. Komitea antaa Suomen hallitukselle suositukset ihmisoikeustilanteen kehittämiseksi noin 1–2 kuukautta kuulemisen jälkeen.

 

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:

 

Setan ja Trasekin raportti YK:n kidutuksen ja muun julman, epäinhimillisen ja halventavan kohtelun vastaista sopimusta valvovalle komitealle luettavissa ja ladattavissa TÄÄLTÄ.

 

Kaikki Suomen kuulemiseen liittyvät dokumentit YK:n sivulla, paina TÄÄLTÄ.

 

Kerttu Tarjamo
p. +358 50 309 8108
paasihteeri(at)seta.fi

 

Panda Eriksson
panda(at)trasek.fi

 

Kasper Kivistö
kasper(at)trasek.fi