Sukupuolen vahvistaminen
Sukupuolen juridiseen vahvistamiseen Suomessa vaaditaan tällä hetkellä seuraavat ehdot:
- 18 vuoden ikä
- Suomen kansalaisuus tai pysyvä asuinpaikka Suomessa
Juridisen sukupuolimerkinnän voi korjata lähettämällä hakemuksen sukupuolen vahvistamisesta Digi- ja väestötietovirastoon. Hakijan tulee olla täysi-ikäinen sekä olla Suomen kansalainen tai asuinpaikka Suomessa. Tämän lisäksi hakijan tulee perustella kuuluvansa pysyvästi vahvistettavaan sukupuoleen. Hakijan tulee vahvistaa hakemuksensa 30 päivän ja viimeistään kuuden kuukauden kuluttua hakemuksen tekemisestä.
Kun sukupuolen vahvistaa niin henkilön kohdalle merkitään väestötietojärjestelmään uusi henkilötunnus ja jätetään vanha passiiviseksi järjestelmään. Lisäksi järjestelmään lisätään erikseen tieto, että henkilötunnus on vaihdettu sukupuolen vahvistamisesta annetun lain mukaisesti. Vanhemmuusnimikkeen voi muuttaa vastaamaan vahvistettua sukupuolta joko sukupuolen vahvistamisen yhteydessä tai sen jälkeen.
MUISTILISTA SUKUPUOLEN VAHVISTAMISEN (OSIN MYÖS NIMENVAIHDON) OSALTA:
Nimenvaihdon yhteydessä pankkikortit ja pankkitunnukset eivät lakkaa toimimasta.
Ennen henkilötunnuksen vaihtamista:
- Huomioi, että byrokratiaan kuluu jonkin aikaa, ennen kuin olet saanut uuden hetun kaikkiin palveluihin ym.
- Ennen hetun vaihtamista kannattaa ostaa apteekista tarvitsemiasi reseptilääkkeitä niin, että ne eivät lopu kesken sillä välin, kun esimerkiksi odottelet uutta henkilöllisyystodistusta (reseptit vanhalla hetulla eivät toimi hetun vaihtamisen jälkeen).
- Käy passikuvassa. Kuvaamo lähettää kuvatunnuksen poliisille.
- Ole yhteydessä omaan pankkiisi ja kerro, että olet vaihtamassa hetua. Kysy, miten pankin kannalta voi siihen valmistautua. Tässä on eri käytäntöjä eri pankeissa.
- Pyydä DVV:ltä virkatodistus, jossa näkyy uudet ja vanhat henkilötiedot. Ota niistä monta kopiota. Voit antaa kopion niille tahoille, jotka tarvitsevat sen. Pyydä, että se merkitään salassapidettäviksi.
-
Ennen pankkiin ilmoittamista kannattaa nostaa käteistä, maksaakaikki pian erääntyvät laskut ja vuokrat. Pankissa hetunvaihdossa voi kestää jonkin aikaa, ja sinä aikana verkkopankkisi ei toimi.
Päätöksen tultua:
- Passi/henkilökortti kannattaa uusia heti, kun päätös uudesta hetusta saapuu kirjeitse/turvasähköpostilla. Mene jonottamaan poliisille dvv:n päätöksen ja vanhan passin kanssa.
- Ilmoita hormonipolille sekä muualle terveydenhuoltoon uusi hetu ja pyydä b-lausunto ja reseptit hormonien korvattavuutta varten
- Tarkista tiedot Kelan asiointipalvelussa. Kelakortti tulee postissa automaattisesti (ilmainen)
- Verottaja saa tiedon automaattisesti, verokortti tulee postissa
- Apteekkiin menee tieto automaattisesti
- Uuden passin saatuasi, varaa pankkiin aika ja uusi verkkopankkitunnus ja pankkikortti
- Kun verkkopankkitunnus eli tunnistautuminen toimii, hae uusi ajokortti traficom.fi .
- Julkisen liikenteen palvelupiste: vanha henkilökortti ja dvv:n päätös. Ainakin HSLlle kelpaa vanha henkilökortti/passi.
- terveyskeskus: pyydä tietojen yhdistämistä eli pyydä kaikki lääkereseptit uudelle hetulle
- sairaanhoitopiiri
- kirjasto
- työterveyshuolto/
opiskelijaterveydenhuolto - työnantaja, palkanmaksu
- isännöitsijäntoimisto
- vakuutusyhtiöt
- harrastusseurat ym.
- matkapuhelinoperaattori
- muut liittymät ja palvelut, kuten nettiliittymä, Spotify, Netflix, Airbnb jne.
- mahdolliset aseenkantoluvat
- saaristo- ja rannikkolaivuritodistukset
- Hetun vaihtumisen jälkeen voit halutessasi pyytää oppilaitoksiltasi todistukset uudella hetulla ja nimellä. Samoin työtodistukset entisiltä työnantajilta. Näitä ei ole pakko pyytää, jos et tarvitse todistuksia. Voit myös näyttää vanhan todistuksen ja dvv:n päätöksen ja selittää tilanteen, jos olet tilanteessa, jossa pitää esittää vanhoja todistuksia.
Tasa-arvovaltuutettu: työ- ja opintotodistukset
Ohje todistuksiin ja niiden liitteisiin merkittävistä tiedoista.
Nimikirja:
- valtio ja kunta noudattavat nimikirjalakia eli tallentavat tietoja nimikirjaan. Sinne voi merkityttää todistukset näyttämällä virkatodistusta.