Parannuksia hormonikorvauksiin

Sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunta on vastikään tehnyt päätöksen, jossa se velvoittaa Kelan myöntämään erityiskorvattavuuden hakijalle hakemuksen jättämisestä alkaen. Tällä ja mm. samalla hakijalle aiemmin annetulla päätöksellä on kumottu sekä ikärajat että henkilötunnuksen korjaamisen tai sukurauhasten poistamisen ajankohdan käyttö erityiskorvattavuuden myöntämisessä.

Koska kyseessä on sosiaaliturvan muutoksenhakulautuakunnan päätös, se ei automaattisesti muuta Kelan korvauskäytäntöä.

Päätöksen perusteella sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnan linja on nyt se, että erityiskorvaus tulisi saada heti hakemuksen jättämisestä alkaen ja ilman ikärajaa.

Jos sinulle ei ole hakemuksestasi huolimatta myönnetty erityiskorvattavuutta, sinun kannattaa kaivaa esille Kelan päätös ja katsoa, mitä siihen on kirjoitettu hylkäysperusteeksi. Jos hakemuksesi on hylätty vain ikärajojen vuoksi, voi olla, että asia korjautuu soittamalla Kelaan tai käymällä Kelan konttorissa. Jos hylkäämisen perusteena on sen sijaan se, ettet ole korjannut hetua tai sinulta ei ole poistettu sukurauhasia, sinun kannattaa tehdä uusi hakemus. Periaatteessa aiemmin toimittamasi B-todistuksen pitäisi riittää uuteen hakemukseenkin. Kannattaa kysyä asiaa Kelasta.

Jos saat uuteenkin hakemukseesi kielteisen päätöksen, pyydä ensin korjausta päätökseen ja jos se ei auta, valita määräajan kuluessa Sosiaaliturvan muutoksenhakulautakuntaan. Ohjeet saat Kelalta sen päätösten liitteenä. Voit tarvittaessa olla yhteydessä Trasekiin.