THL poistaa transvestiittidiagnoosin tautiluokituksesta

Trasek teki viime syksynä useiden muiden tahojen kanssa Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL) ehdotuksen eräiden diagnoosien poistamisesta tautiluokituksesta sekä jäljelle jäävien transdiagnoosien uudistamisesta. THL tiedotti eilen laitoksen pääjohtajan päätöksestä, jolla mm. transvestiittidiagnoosi poistetaan tautiluokituksesta. THL ilmoitti samalla, että se seuraa ICD-10-tautiluokituksen kansainvälistä kehittymistä ja tekee tarvittaessa lisämuutoksia luokituksen suomalaisen version seksuaalisuuteen liittyviin luokkiin. [Tässä THL:n terminologia horjuu, kun se virheellisesti kytkee transdiagnoosit seksuaalisuuteen. Transdiagnooseissa on kyse sukupuolen moninaisuudesta, ei seksuaalisuudesta. ]

THL:n tiedote asiasta

Trasek pitää tärkeänä, että THL käynnistää alkuperäisen ehdotuksen mukaisesti jäljelle jäävien transdiagnoosien uudistamisen. Trasekin mielestä ei ole syytä jäädä pelkästään odottamaan kansainvälistä kehitystä. Suomen pitää tässä asiassa olla eturintamassa muiden Pohjoistamaiden ja monien eurooppalaisten valtioiden rinnalla uudistamassa diagnooseja.

Lisätietoa muutosesityksestä