Ruotsin translakia uudistettava

Ruotsin sosiaalihallitus on vastikään ehdottanut, että sikäläinen pian 40 vuotta vanha translaki tulee pikaisesti uudistaa.

Sosiaalihallituksen keskeiset vaatimukset ovat

  • vaatimus naimattomuudesta tulee poistaa
  • vaatimus steriliteetistä tulee poistaa
  • myös Ruotsissa pysyvästi asuvien ulkomaalaisten tulee kuulua lain piiriin

Suomen translaki on 30 vuotta nuorempi kuin Ruotsin laki. Siitä huolimatta Suomenkin lakiin sisältyy transihmisten ihmisoikeuksia loukkaava lisääntymiskyvyttömyysvaatimus. Lain olettamuksena on Ruotsin tapaan naimattomuus. Muuten sukupuolen vahvistamiseen tarvitaan puolison suostumus siihen, että avioliitto muuttuu rekisteröidyksi parisuhteeksi tai päinvastoin.

Vastaavaa uudistamishanketta ei ole Suomessa saatu käynnistettyä yrityksistä huolimatta. Suomi on hyvää vauhtia jäämässä jälkeen eurooppalaisesta kehityksestä myös transihmisten ihmisoikeuksien parantamisessa. Esim. Portugalissa hyväksyttiin vastikään laki, joka muistuttaa Ruotsin ehdotusta.

Lue lisää Ruotsin sosiaalihallituksen sivuilta ruotsiksi.