Kuulevatko demarit EN:n ihmisoikeusvaltuutettua?

Päivitys: Hammarberg vastasi seminaarissa netistä tulleeseen kysymykseen ja totesi että sterilisaatiovaatimuksen poistamisen vastustaminen perustuu tietämättömyyteen. Demarit kuulivat ja toivottavasti kuuntelivat.

SDP järjestää maanantaina 5.3.2012 ulkopoliittisen keskustelutilaisuuden: ”Tavoitteiltaan arvopohjainen ja keinoiltaan realistinen ulkopolitiikka”. Tilaisuudessa puhuvat SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jutta Urpilainen, Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu Thomas Hammarberg ja ulkoasiainministeri Erkki Tuomioja. Seminaariin osallistuu myös presidentti Tarja Halonen.

Tilaisuuden ohjelma

Euroopan neuvoston ilmisoikeusvaltuutettu Thomas Hammarberg on toistuvasti esittänyt, että neuvoston jäsenvaltioiden tulisi poistaa sterilisointivaatimus ehtona transsukupuolisen henkilön sukupuolen vahvistamiselle. (ks esim. Ihmisoikeusvaltuutettu Hammarbergin raportti sivu 13 kohta 5.2)

Trasek toivoo, että SDP lopettaa epäröinnin asiassa ja asettuu tukemaan lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen poistamista samaan tapaan kuin Ruotsin hallitus ja eduskuntapuolueet, Hammarberg ja Suomessa esim. tasa-arvovaltuutettu.

Asiassa on kysymys transsukupuolisten ihmisoikeuksien tunnustamisesta. Juridisen sukupuolen vahvistaminen on puhtaasti hallinnollinen toimenpide. Oman sukupuolen ja olemuksen mukainen henkilötunnus ja sukupuolimerkintä henkilöpapereissa suojaavat jokaista ihmistä ennakkoluuloilta, syrjinnältä ja suoranaiselta väkivallalta. Sillä ei ole minkäänlaisia lääketieteellisiä seurauksia henkilölle itselleen eikä hänen mahdollisille olemassa oleville tai tuleville lapsilleen. Sterilisointi on sen sijaan peruuttamaton toimenpide, jonka vaatiminen loukkaa ihmisoikeuksia.

Tilaisuutta voi seurata ja kommentoida suorana netissä.