Lykkääntyykö sterilisointivaatimuksen poistaminen hamaan tulevaisuuteen?

Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson totesi kevällä eduskunnassa, että hallitus aikoo asettaa työryhmän asiaa selvittämään.  Lue lisää …

Nyt sosiaali- ja terveysministeriön tuore kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee kuitenkin toteaa lehtihaastattelussa, että hanke on jäänyt sosiaali- ja terveysalan isojen hankkeiden jalkoihin. Sillanaukeen mukaan STM on vaikeuksissa hallitusohjelmaan kirjattujen lukuisten lakihankkeiden takia. Hän ei siksi uskalla luvata, että työryhmää koottaisiin edes kuluvalla vaalikaudella.  Pohjolan Sanomien artikkeli asiasta …

Käytännössä hankkeen lykkääminen vaalien yli merkitsisi sen lykkäämistä hamaan tulevaisuuteen.

Trasekin mielestä tilanne on pöyristyttävä ja kaikkea muuta kuin kunniaksi oikeusvaltiona itseään pitävälle Suomelle. Ensin säädetään ilman perustulakivaliokunnan käsittelyä laki, joka rajoittaa kansalaisten perustuslaillisia oikeuksia ja sen jälkeen asian korjaamista lykätään muihin kiireisiin vedoten epämääräiseen tulevaisuuteen.

Sterilointivaatimus voidaan poistaa jo tänään. Riittää, että maistraateilla on rohkeutta todeta vaatimus perustuslain vastaiseksi ja jättää se soveltamatta perustuslain 107 § mukaisesti. Ihmisoikeuksia loukkaava lainsäädäntö on tietysti tästä huolimatta korjattava mitä pikimmiten.

Asiaan on viimeksi kiinnittänyt huomiota Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu Muižnieks Suomeen kohdistuneen vierailun jälkeen antamassaan raportissa. Hän vaati sterilisointivaatimuksen poistamista. Lue lisää …