Ministeriö ei pidä kiirettä pakkosterilisointiasiassa

Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonin tänään 6.11.2012 julkaistu vastaus kansanedustaja Astrid Thorsin kirjalliseen kysymykseen ei paljon lupaa.

”Vaikka asia ei ole hallitusohjelmassa, sosiaali- ja terveysministeriö aikoo asettaa työryhmän arvioimaan transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta annetun lain (563/2002) muutostarpeita.”

Kansanedustaja Astrid Thorsin kirjallinen kysymys …

Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonin vastaus …

Ministeriössä ei siis edelleenkään lupaa muuta kuin aikoa asettaa työryhmän arvioimaan lain muutostarpeita ja senkin vasta vuonna 2013. Vastauksessa ei ole puhettakaan sterilisointivaatimuksen poistamisesta tai muutakaan lupausta ihmisoikeuksien parantamisesta. Trasekin mielestä tämä ei riitä. Kuten Trasek ja 19 muuta järjestöä avoimessa kirjeessään hallitukselle totesivat: ”Järjestöjen mukaan hallituksen tulee huolehtia siitä, että tarvittavia lakimuutoksia valmistelemaan asetetaan viivytyksettä työryhmä, jonka kokoonpanossa varmistetaan asianomaisten henkilöiden edustus ja ihmisoikeusosaaminen.” Nyt uudistusta vain turhaan lykätään tulevaisuuteen välittämättä niistä yksilöistä, joiden henkilökohtaista koskemattomuutta ja perhe-elämää nykylainsäädännöllä räikeästi ja peruuttamattomasti loukataan.

Järjestöjen avoin kirje 26.10.2012 …