On maksun aika!

Joukko ruotsalaisia LHBTQ- ja transjärjestöjä on liittynyt yhteen hankkiakseen oikeutta transihmisille ja sukupuoleltaan moninaisille. Ruotsin hallituksen on vihdoin kohdattava Ruotsin transihmisten ja sukupuoleltaan moninaisten pakkosterilisoinneista aiheutuvat kustannukset ryhmäkanteella käynnistyvässä oikeudenkäynnissä, jossa kantajien asiaa ajetaan ruotsalaisen ihmisoikeusasianajajan Kerstin Burmanin johdolle. Ruotsissa transihmisten ja sukupuoltaan moninaisten on vuosikymmeniä pitänyt alistua sterilisointiin saadakseen perusihmisoikeuksiin kuuluvan laillisen tunnustuksen omalle sukupuolelle.

Asianajaja Kerstin Burman edustaa reilusti yli sataa pakkosterilisoinnin uhria. Ruotsin hallitus on aiempien oikeudenkäyntien perusteella suostunut maksamaan hyvitystä pakkosterilisoinnin uhreiksi vuosina 1935 -1975 joutuneille. Nämä uhrit olivat pääosin romaani- ja irtolaisnaisia mutta myös vammaisia ja vähävaraisia naimattomia naisia.

Eräs asianosaisista toteaa: ”Olen ylpeä voidessani sanoa, että minä olen mukana kohtalotovereitteni kanssa tässä taistelussa laillisten oikeuksiemme puolesta. Ruotsin on vihdoin aika maksaa kansalaisiinsa kohdistuneista vuosikymmenien epäoikeudenmukaisuudesta ja ihmisoikeuksien loukkauksista.”