Järjestöjohtajat: Translaki ja äitiyslaki toteutettava, valtapeli ei saa estää ihmisoikeuksia

Yleisradion mukaan sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) ei hyväksy sosiaali- ja terveysministeriön valmistelemaa translakiuudistusta. Uudistus on kiireellinen, koska nykyinen laki loukkaa transihmisten kehollista koskemattomuutta, yksityisyyden ja perhe-elämän suojaa, oikeutta terveyteen sekä itsemääräämisoikeutta. Räsänen ilmoittaa vastustavansa myös oikeusministeriön valmistelemaa äitiyslakia, joka parantaisi naisparien lasten suojaa.

”Kristillisdemokraatit ilmoittavat Päivi Räsäsen suulla vastustavansa kaikkia sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien parannuksia. Tämä linjaus puhuu puolestaan. Päivi Räsäselle yhdenvertainen yhteiskunta ei ole itseisarvo, vaan vihollinen. Kuinka pitkälle muut hallituspuolueet eli kokoomus, SDP ja RKP antavat yhden ministerin ja kuuden kansanedustajan puolueen päättää hallituksen agendasta?” Setan varapuheenjohtaja Katriina Rosavaara sanoo.

”Juridisen sukupuolen vahvistamisen tulee perustua henkilön omaan ilmoitukseen. Tämä toteutettiin Tanskassa, joten se on mahdollinen Suomessakin. Myös Norjan hallitus valmistelee mittavaa translakiuudistusta. Nykylailla Suomi rikkoo räikeästi myös omaa kansainvälistä ihmisoikeuspolitiikkaansa”, Trasekin puheenjohtaja Antti Karanki sanoo.

Ihmisoikeusliiton tutkimuspäällikkö Milla Aaltosen mukaan EU:n perusoikeusviraston tiistaina julkistettu tutkimus transihmisten kokemasta syrjinnästä osoittaa, että translakiuudistukselle on suuri tarve.

”Lähes 90 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että helpompi juridisen sukupuolen vahvistamismenettely auttaisi heitä elämään parempaa elämää. EU:n perusoikeusviraston mukaan valtioiden tulisi taata juridinen vahvistaminen henkilön sukupuoli-identiteetille eikä vahvistamismenettely saisi edellyttää lääketieteellisiä toimenpiteitä, avioeroa tai sterilisaatiota”, Aaltonen toteaa.

Sateenkaariperheiden toiminnanjohtaja Juha Jämsä kummeksuu Räsäsen kantaa äitiyslakiin.

”Äitiyslaki parantaa lasten oikeuksia. Sen vastustaminen on vastuutonta ja vaarantaa sateenkaariperheiden lasten hyvinvoinnin. Hallituspuolueet kristillisdemokraatteja lukuunottamatta sitoutuivat kesäkuussa viemään äitiyslakiesityksen eteenpäin. Heitetäänkö nyt sateenkaariperheen lapsi pesuveden mukana?” Jämsä kysyy.

”Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeudet eivät tällä hetkellä toteudu täysimääräisesti. Sukupuoleen ja perhesuhteisiin liittyvät säädökset on päivitettävä vastaamaan ihmisten identiteettejä ja perheiden todellisuutta. Hallituksen eduskunnalle antaman ihmisoikeusselonteon mukaan sukupuolen vahvistamisen ehdot vaikuttavat keskeisesti transihmisten ihmisoikeuksien toteutumiseen. Joltain ihmisryhmältä lisääntymisen kieltävä yhteiskunta on surullinen, ulossulkeva yhteiskunta”, Amnestyn Suomen osaston ihmisoikeustyön johtaja Niina Laajapuro toteaa.

Lisätiedot:

Ihmisoikeustyön johtaja Niina Laajapuro, Amnestyn Suomen osasto, p. 044 555 4911
Tutkimuspäällikkö Milla Aaltonen, Ihmisoikeusliitto, p. 044 742 0405
Toiminnanjohtaja Juha Jämsä, Sateenkaariperheet, p. 044 997 1976
Varapuheenjohtaja Katriina Rosavaara, Seta, p. 040 562 2314
Puheenjohtaja Antti Karanki, Trasek, p. 041 546 1565