Sveitsi uudistaa translakinsa perustumaan itsemääräämisoikeuteen – mukana yksi heikennys

Sveitsissä voi tulevaisuudessa vahvistaa juridisen sukupuolensa omalla ilmoituksella,
uutisoi TGEU.

Nykyisellään Sveitsissä käytännöt sukupuolen juridiseksi vahvistamiseksi vaihtelevat alueittain, jopa riippuen tuomarista, joka vahvistuksen tekee. Uuden lain mukaan ilmoitus kansalaisrekisterikeskukseen riittää. Uudistus tulee myös laskemaan vahvistuksen hintaa
1 000 Sveitsin frangista 75 frangiin (noin 905 eurosta 68 euroon).

Laki tuo kuitenkin mukanaan ikärajaan liittyvän heikennyksen.
Tähän mennessä laki ei ole määritellyt ikärajaa, eikä vaatimusta huoltajien suostumukselle. Vahvistuksen tekevät tuomarit ovat käyttäneet harkintaa tilannekohtaisesti, ja nuorin ilman huoltajan suostumusta sukupuolimerkintänsä korjannut on ollut 9-vuotias.
Uusi laki vaatii alle 16-vuotiailta huoltajan suostumuksen. Sukupuolen juridinen vahvistaminen on siis yhä mahdollista alaikäisille, mutta huoltajilla on enemmän valtaa tilanteessa.

Uudistuksen myötä Sveitsin sukupuolenvahvistusprosessista tulee kansainvälisten ihmisoikeusstandardien mukaisesti ”itsemääräämisoikeuteen perustuva, nopea, läpinäkyvä ja saavutettava.” Sveitsistä tulee kahdeksas eurooppalainen maa, jonka sukupuolen vahvistaminen perustuu itsemääräämisoikeuteen. Aiemmin uudistuksen tehneet maat ovat Tanska, Norja, Malta, Luxembourg, Irlanti, Islanti ja Portugali.