EU on julistautunut HLBTIQ-vapauden alueeksi – mikä on arjen todellisuus?

Julistus on lähinnä symbolinen – itsessään se ei vielä tuo muutoksia Euroopan sateenkaariväestön arkeen.


Euroopan parlamentti äänesti selkeällä enemmistöllä (492 puolesta, 141 vastaan, 46 tyhjää) julistavansa Euroopan Unionin HLBTIQ-vapauden alueeksi. Näin parlamentti osoitti tukensa sateenkaarioikeuksille, joita on merkittävästi heikennetty osassa EU:n jäsenmaita viime vuosien aikana. 

Julistus tuli 2 vuotta sen jälkeen, kun Puolassa ensimmäinen kunta julistautui virallisesti HLBT-vapaaksi alueeksi tarkoittaen sillä, että alueella ei olisi HLBT-ihmisiä eikä mitään aiheeseen liittyvää. Parlamentin julistama vapauden alue on siis tulkittavissa vastaiskuksi Puolan vapaille alueille, joita on tähän mennessä jo yli 100.

ILGA Europen vuoden alussa julkaisema raportti vuoden 2020 HLBTIQ-oikeuksien tilasta ja kehityksestä osoittaa, että EU on vielä kaukana todellisesta vapauden alueesta. ILGA Europen listalta löytyy esimerkiksi, että Suomi, Tsekki, Latvia, Romania ja Slovakia vaativat yhä hedelmättömyyttä juridisen sukupuolen korjaamisen edellytyksenä, ja Unkari on poistanut täysin mahdollisuuden juridiseen sukupuolen korjaamiseen.

Euroopan sisällä lapsi saattaa menettää toisen virallisen vanhempansa maiden rajan ylityksellä, sillä osassa maista kahden samaa sukupuolta olevan vanhemman perhettä ei tunnusteta virallisesti. Suurimmassa osassa EU-maista intersukupuolisten lasten kehollista koskemattomuutta ja itsemääräämisoikeutta ei ole kirjattu lakiin, vaan käytännöt vaihtelevat sairaaloittain.
Osassa EU-maista sateenkaariväestön syrjintä ei ole laissa kiellettyä, eikä käytössä ole virallista keinoa puuttua syrjintään. Suomessa THL:n koululaiskyselyn mukaan 40% sateenkaarinuorista kokee kotonaan henkistä väkivaltaa ja 25% fyysistä väkivaltaa.

”Ele on kaunis ja askel oikeaan suuntaan, mutta toivottavasti se nähdään lähinnä lähtölaukauksena järjestelmälliseen työhön EU:n lainsäädännön päivittämiseksi, eikä itsessään ratkaisuna nykyiseen tilanteeseen,” kommentoi Trasek ry:n Kasper Kivistö. Äänestystulos itsessään kertoo, että parlamentissa on vahva tuki sateenkaarioikeuksille ja mahdollisesti jatkossa näemme EU:n osalta vahvempia kannanottoja aiheessa.